Zalomeya » Specials » Las alpujarras
Zalomeya: Informatie van A tot Z

Las Alpujarras een bijzondere streek in Andalusie

Las Alpujarras, een prachtige streek van ruige bergen, vruchtbare dalen en witte dorpen ligt ten zuiden van de Sierra Nevada in het Spaanse Andalusië. In de pittoreske dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier vind je geen massatoerisme maar kun je overnachten in een gastvrij hotel, bed and breakfast of camping waar je de stilte hoort en waar je in een overweldigende natuur kunt wandelen of paardrijden.
Las Alpujarras Iigt in het zuiden van Andalusië, ingeklemd tussen de Sierra Nevada in het noorden en de Sierra de Contraviesa en de Sierra de Gabor in het zuiden. Het gebied is onderverdeeld in een westelijk deel, behorend bij de provincie Granada en een oostelijk deel dat bij de provincie Almería behoort. De ruige streek was in vroeger tijden moeilijk bereikbaar en ook nu lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Moorse oorsprong

Het gebied is door de eeuwen heen bevolkt geweest met Feniciërs, Grieken en Romeinen maar het heeft zich vooral tijdens de Arabische overheersing tussen de 8e en 15e eeuw ontwikkeld. Het waren de Moren die door de aanleg van ingenieuze irrigatiesystemen de streek vruchtbaar maakten en de vele dorpen stichtten.

Pittoreske witte dorpen

De dorpen kenmerken zich door de smalle en steile straatjes bevolkt met kleurige bloembakken. De typische architectuur van de huizen, met leisteen bedekte platte daken en cilindervormige schoorstenen is gelijk aan die van de dorpen in het Marokkaanse Atlasgebergte. Aan de voet van de Mulhacén ligt Spanjes hoogstgelegen dorp, Trevélez dat bekend staat om zijn vele hamdrogerijen waar onder andere de beroemde Serrano ham wordt gedroogd. De schilderachtige dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira staan op de monumentenlijst en Lanjaron is een bekend kuuroord.

Wandelen en paardrijden

Las Alpujarras is vooral in trek bij natuurliefhebbers. Het wandeltoerisme neemt een belangrijke plaats in. Vanuit elk dorp zijn wandelroutes uitgezet, zoals de GR-240 Sendero Sulayr en de GR-7 wandelroute. De streek leent zich ook uitstekend voor een paardrijvakantie of om gewoon met de auto te ontdekken. Je vindt hier geen grootschalige vakantieverblijven zoals aan de kust. Overnachten kun je hier vaak goed en goedkoop in een klein hotel, een particulier vakantiehuis, bed and breakfast of camping.

Las Alpujarras, Trevélez

Trevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het ligt aan de voet van de Mulhacén, de hoogste top van de Sierra Nevada. Het dorp in Las Alpujarras is bekend om de Serrano ham. De hoge ligging van T…

Las Alpujarras: Lanjaron en Orgiva

Wie vanuit Granada de zuidelijk van de Sierra Nevada gelegen vruchtbare streek van Las Alpujarras bezoekt, komt eerst door de stadjes Lanjaron en Órgiva. Beide steden worden dan ook de poort van Las A…

Las Alpujarras: Pampaneira, Bubión en Capileira

In de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de berg aangebouwd en liggen aan de voet van Pico del Veleta, de twee na hoogste b…
Gepubliceerd door Zalomeya op 18-08-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!